Milán, hlavní město módy, se již zítra změní na evropské město univerzitního sportu. Ve čtvrtek 25.dubna odjíždí výprava sportovní reprezentace Západočeské univerzity Western Stars do Itálie , aby se zde zúčastnila soutěží v šestkovém volejbalu, futsalu, tenisu a plážovém volejbalu.

 

Vyzpovídali jsme hlavního kouče a šéfa výpravy Petra Košika, který nám před odjezdem do Milána prozradil:

„Tento turnaj je pro nás přípravou na hlavní vrchol sezóny, kterým bude 5. meziuniverzitní mistrovství světa v listopadu 2019. Chceme hlavně otestovat nově utvořené družstvo volejbalistů. Příležitost dostanou také noví hráči v ženském volejbalovém týmu a týmu futsalistů. Chci zapracovat nové tváře, abychom mohli na podzim navázat na loňské a předloňské úspěchy.

Jakou má takový turnaj kvalitu? Jaké výkony jsou zde k vidění?

„Pro studenty jsou pořádány různé sportovní akce v rámci ČR i dalších zemí. Hrají se turnaje, smíšené ligy apod. Vrcholem jsou u nás České akademické hry, kde se jednotlivé české vysoké školy a univerzity prezentují. Cílem těchto akcí je umožnit studentům sportovat pro radost.

Mezinárodní soutěže, kde se setkávají týmy prakticky téměř z celého světa, jsou navíc příležitostí pro navázání mezinárodních kontaktů a srovnání úrovně jednotlivých škol. A vzhledem k tomu, že mezinárodní účast je nejen nákladná a také časově a organizačně náročná, týmy které reprezentují jednotlivé univerzity, města a země, mají tu nejvyšší možnou kvaltu v rámci dané univerzity a celého univerzitního sportu.

Na jaké týmy tedy sportovci v barvách Western Stars narazí?

Hned v základních skupinách to budou například univerzity z Belgie, Libye, Chorvatska, Libanonu, Itálie, Bulharska, Španělska, Ruska, Srbska, Kosova a samozřejmě i z České republiky. Tradičně se soutěží účastní velké a silné univerzity VŠE a Karlova univerzita z Prahy. Jednotlivé univerzity a města se zde hrdě a prezentují. Podpora sportu je pro každou z těchto univerzit velkou prioritou.

To vypadá, že se jedná opravdu o kvalitní sportovní událost?

Ano, nejen týmy ale i organizace je na vysoké a profesionální úrovni. O týmy se stará delegát, pro vítěze jsou připraveny krásné poháry. O vše se stará mezinárodní agentura Eurosportevents v čele s panem Albertem Tanghierim. Letos se koná už 19. ročník. Univerzitní sport má ve světě již dlouhou tradici.

Také tým Western Stars se pečlivě na akce připravuje, trénuje a vybírá hráče do týmů. Máme k dispozici tři  fyzioterapeuty (Andrea studuje Double Degree na Fakultě pedagogické  a na německém TU Chemnitz). Bára je tradičně z Fakulty zdravotnických studií, stejně jako Šimon. Oba pánové děkani těchto fakult nás výrazně podporují a podílejí se na našich úspěších. Stejně tak bychom se neobešli bez podpory města Plzně a Plzeňského kraje a samozřejmě našich statutárních partnerů.

Západočeská univerzita se stává cílem studentů, kteří se rozhodují o tom, kam jít studovat vysokou školu? Je to trend, který je již nějakou dobu vidět v zahraničí a který proniká i do ČR?

Zcela jednoznačně. Někteří sportovci se dokonce rozhodují, zda vůbec začít studovat. Náš program je úspěšný zejména v tom, že ukazuje všem, že studium na VŠ a náročnou sportovní přípravu lze skloubit dohromady. K dnešnímu dni máme v programu Western Stars celkem 100 studentů-sportovců, mezi nimi i řadu národních reprezentantů. Předpokládáme, že jich bude brzy až 150. Fungujeme úspěšně již od roku 2017  a chceme stále více navazovat na jednotlivé akademie v Plzeňském kraji a přebírat postupně péči o sportovce z akademií během jejich vysokoškolského studia. Kromě toho se nám daří více provazovat partnery s univerzitou, realizujeme vědecké a výzkumné projekty a rozvíjíme spolupráci napříč fakultami a to má pozitivní ohlasy jak z MŠMT, tak i od odborníků v zahraničí.

Jak se tedy mění pojetí vysokoškolské sportu?

Je těžké říci, jak se mění a jak se bude měnit. Jisté je, že VŠ sport je nyní v tranzitivním procesu a to, co fungovalo od devadesátých let, už nyní nefunguje nebo o to není takový zájem. Mění se i role univerzit. Nově se univerzity nesnaží předepisovat studentům, co musejí dělat, ale vytvářejí prostředí vhodné pro sport a pohybové aktivity. Všechny kampusy významných univerzit, které jsem v Evropě či Americe navštívil, budují sportoviště a nechávají na studentech, aby sami sportovali. Samozřejmě, že je tam podpora v rámci organizování různých aktivit, ale vždy na základě požadavků studentů.

Uvedu příklad. Nemá smysl nutit studenty hrát volejbal, tenis či plavat, když by mnohem raději chtěli navštěvovat kurzy OCR (Obstacle Course Racing), parcouru, či power jógy a pilates v moderním fitness centru. Možná budu i kontroverzní, ale pokud někdo nechce řešit zdravý životní styl, sportovat či se zdravě stravovat –  je to jeho volba svobodného člověka a tu je možné snažit se ovlivnit, nikoli ji mandatorně měnit. Studenti jsou sami schopni určit si míru, čas a způsob trávení volného času.

Rozhovor před EuroMilano 2019 – Petr Košik